Skip to content

Zeg ‘nee’ tegen criminele weldoeners

De coronacrisis heeft de maatschappij de afgelopen maanden onder grote druk gezet. Veel ondernemers hebben grote financiële problemen door de coronacrisis. Het kan daarom verleidelijk zijn om met een criminele weldoener zaken te doen, zelfs zonder dat u er erg in hebt.

Door in uw bedrijf te investeren kunnen zij hun criminele geld witwassen. Door uw locatie te huren hopen ze uit het zicht te blijven van de overheid en politie. Criminele weldoeners bieden ondernemers in nood graag een ‘reddingsplan’ waaruit het voor u als ondernemer lastig ontsnappen is.

Ondermijnende criminaliteit

Met ondermijnende criminaliteit bedoelen we de vermenging tussen de onderwereld en bovenwereld. Dit vormt een bedreiging van de integriteit van het openbaar bestuur, ambtenaren maar ook het bedrijfsleven. Ook in Almere is ondermijning een toenemend probleem.
Ondermijning  doet zich voor in de vorm van wietplantages, xtc-labs, dumpingen van drugsafval en bedreigingen.

U kunt maar één keer nee zeggen!
Wanneer u als ondernemer met criminelen in zee gaat, is er vaak geen weg meer terug. U loopt grote risico’s. Uw pand kan worden gesloten en de vergunning ingetrokken. U kunt juridisch aansprakelijk worden gesteld voor de strafbare feiten die in uw pand of onder de vlag van uw onderneming gepleegd worden. Ook deinzen criminelen niet terug voor geweld en bedreiging.

Wat kunt u als ondernemer doen?
Lijkt het aanbod te mooi om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook. Wijs een ‘te mooi’ aanbod resoluut af en maak duidelijk dat u geen zaken doet met degene die het aanbiedt. Ga in gesprek met de koper, vraag om originele legitimatie (geen kopie), bedrijfsgegevens en doe een check bij de Kamer van Koophandel.
Daarnaast vragen wij u om alert te zijn op veranderingen in uw omgeving. Neem bij twijfel contact op met de politie of surveillancedienst. 

Samenwerking
Om een vuist te maken tegen ondermijning werkt SBBA  nauw samen met de gemeente Almere, politie, OM, SBBF en andere stakeholders om Flevoland veilig te houden.

Steun van de overheid
De overheid heeft verschillende steunmaatregelen voor ondernemers gerealiseerd. Wees terughoudend met het inschakelen van tussenpersonen die u tegen betaling of onduidelijke voorwaarden helpen bij het regelen van deze steun. Vraag bij de gemeente en het UWV na wat er voor u mogelijk is. Meer informatie vindt u ook op  rijksoverheid.nl

Vertrouwt u het niet?
Meld verdachte situaties bij de politie (0900-8844) of Meld Misdaad Anoniem (0800-7000)

Bovenstaande informatie is afkomstig van politie.nl en gemeente Almere 

logo gemeente almere
Email
LinkedIn
Facebook